Smaczki, smaki i przysmaki wypełniły ogrody hotelu Adalbertus
W sobotę, 8 lipca 2023 roku, w Ogrodach Hotelu Adalbertus należącego do Sieci Hoteli Pietrak, odbyła się XI edycja najsmaczniejszego konkursu kulinarnego w powiecie gnieźnieńskim. Organizowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie, Hotel Pietrak oraz Centrum Kultury „Scena to dziwna” wydarzenie „Smaczki, smaki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni” na stałe zagościło w kalendarzu najważniejszych kulturalnych imprez powiatu gnieźnieńskiego.
W kulinarnej rywalizacji wzięło udział sześć gminnych reprezentacji Kół Gospodyń Wiejskich z: Gminy Kiszkowo, Gminy Gniezno, Gminy Czerniejewo, Gminy Niechanowo, Gminy Mieleszyn oraz Gminy Kłecko. Podczas, gdy każde z kół miało okazję do prezentacji swoich wyrobów na stanowiskach degustacyjnych, pozostała część drużyny gotowała przed zgromadzoną publicznością swoje popisowe konkursowe danie. Efekty prac, zarówno na stanowiskach promocyjnych, jak i powstałych podczas konkursu gotowania „na żywo”, oceniało jury, któremu przewodniczył Szef Kuchni Hoteli Pietrak Wojciech Gubański. Imprezę zainaugurowali jej pomysłodawcy i gospodarze – Starosta Gnieźnieński Piotr Gruszczyński oraz Dyrektor Sieci Hoteli Pietrak Joanna Pietrak-Lipińska. Całość wydarzenia poprowadziła Zenona Golc.
Na oprawę artystyczną spotkania złożyły się występy Zespołu Tańca Ludowego „Gniezno”, niechanowskiego zespołu śpiewaczego „Róża” oraz znakomitej kapeli ludowej „Ślymoki”. Pobyt w ogrodach Hotelu Adalbertus umilał gościom również niezrównany gawędziarz Tadeusz Panowicz.
Kulminacyjnym punktem wydarzenia było ogłoszenie wyników kulinarnych zmagań i uroczysta dekoracja zdobywców „Złotej Łyżki” Starosty Gnieźnieńskiego Piotra Gruszczyńskiego. Jury, oprócz smaku czy zapachu, a także nawiązania do tradycji regionalnej kuchni, doceniało nowatorstwo przygotowania, jakość wykorzystanych produktów oraz estetykę podanej potrawy.
Zwycięzcami konkursu, a tym samym autorkami najlepszej potrawy zostały panie z KGW w Jankowie Dolnym, reprezentujące Gminę Gniezno, otrzymując tradycyjnie „Złotą Łyżkę” oraz bon upominkowy. Zwycięskim daniem okazała się rolada wołowa w sosie własnym z kopytkami.
Najlepszym ciastem ogłoszono kajmakowy sernik na spodzie korzennym przyrządzony przez KGW z Czeluścina w gminie Czerniejewo, a najlepszą nalewkę – agrestową - przygotowały panie z KGW Skrzetuszewo w gminie Kiszkowo.
Komisja konkursowa doceniła również trzy koła z gminy Niechanowo, gminy Kłecko oraz gminy Mieleszyn w kategorii najlepsze stoisko promocyjne. Wszystkie reprezentacje otrzymały upominki w postaci bonów na zakup sprzętu i artykułów niezbędnych do dalszego rozwijania kulinarnych pasji oraz pamiątkowe dyplomy.
Sponsorzy: sieć Media Expert, Browar Fortuna.
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!