BIPPiątek, 09.6.2023

Środy z profilaktyką - cukrzyca i otyłość a letnie pokusy

Według danych Narodowego Funduszu Zdrowia cukrzycę zdiagnozowano u 3 milionów osób w Polsce. Kolejny milion osób nie wie, że choruje. W cukrzycy konieczne jest m.in. regularne kontrolowanie zawartości węglowodanów w posiłkach.

Cukrzyca jest nieuleczalną chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny. Nieleczona lub niezdiagnozowana cukrzyca daje powikłania i niszczy wzrok, nerki, mózg, naczynia krwionośne, powoduje uszkodzenia stóp. Na poziom glukozy we krwi mają wpływ węglowodany. Węglowodany to podstawowe źródło energii dla organizmu. Zalecane jest regularne spożywanie węglowodanów, rozłożonych równomiernie na wszystkie posiłki w ciągu dnia.
 
Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów żywnościowych według ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po ich spożyciu. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie powoduje najpierw gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek.
 
Aktywność fizyczna w cukrzycy
 
Systematyczny wysiłek fizyczny zmniejsza oporność tkanek na insulinę (a im większa oporność, tym większe ryzyko insulinooporności). Wykonuj aktywność fizyczną systematycznie, najlepiej codziennie, np. przez 30–45 min. Dostosuj ją do swojego stanu zdrowia i stylu życia.
 
Odżywianie w cukrzycy
 
Dieta cukrzycowa to zdrowy sposób odżywiania. Jeżeli chorujesz na cukrzycę lub chcesz jej zapobiec, zadbaj o zbilansowane posiłki. Powinny one zawierać dużo produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz błonnik pokarmowy.
 
Letnie pokusy:
  • wybieramy: owoce świeże lub mrożone codziennie do godziny 16.00, 200-300 g dziennie, koktajle, jogurty naturalne z dodanymi owocami, gorzką czekoladę, ciastka zbożowe zrobione w domu, małe lody, orzechy, pestki dyni i słonecznika
  • unikamy: owoców w syropie, suszonych, glazurowanych cukrem, winogron, kremów, tortów, pączków, tłustych ciast, np. francuskich, przemysłowych wyrobów cukierniczych, czekolady białej i mlecznej, batonów, słonych przekąsek

Pamiętaj:

  • Jedz posiłki regularnie i o stałych porach – nie duże porcje, ale często. Unikniesz w ten sposób ryzyka niedocukrzenia.
  • Zrezygnuj ze słodyczy, węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Nie przekraczaj swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
  • Dbaj o jakość spożywanych posiłków. Twoja dieta powinna być bogata w warzywa i nasiona, które dostarczą witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.
  • Podejmuj regularnie aktywność fizyczną.
 

Zapraszamy do lektury broszury informacyjnej oraz do zapoznania się z materiałem filmowym.

drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki