Szkolenie poprowadziÅ‚ szef kuchni restauracji Pietrak & Pietrak – p. Miron Rybacki, który oprócz porad teoretycznych zaprezentowaÅ‚ również przykÅ‚adowe potrawy regionalne. W szkoleniu wzięła również udziaÅ‚ p. Elżbieta Filipiak z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, która przedstawiÅ‚a informacjÄ™ nt. zdrowej żywnoÅ›ci oraz higieny żywienia z zarysem przepisów prawnych Unii Europejskiej w kontekÅ›cie prowadzonej dziaÅ‚alnoÅ›ci agroturystycznej.
Dla uczestników szkolenia zostały przygotowane obszerne materiały na temat kuchni regionalnej.
WÅ›ród potraw przygotowanych przez szefa kuchni znalazÅ‚y siÄ™ m.in. czernina, krupnik, chÅ‚odnik na kwaÅ›nym mleku, zalewajka, gołąbki z miÄ™sem, zrazy woÅ‚owe, kluski z gotowanych ziemniaków – in. szagówki, nóżki wieprzowe w galarecie, Å›ledzie w Å›mietanie, faworki oraz pÄ…czki.
Szkolenie spotkało się z dużą przychylnością ze strony właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy przyznali, ze wiedzę zdobytą na spotkaniu na pewno wykorzystają wkrótce w swojej działalności.
Serdeczne podziękowania dla Restauracji Pietrak&Pietrak za pomoc w zorganizowaniu szkolenia składa Wydział Promocji i Rozwoju.
Poznaj gospodarstwa agroturystyczne na stronie www powiatu.