Siła nowoczesnego rolnictwa, czyli Powiat na Polagra Farm 2006
Na wspólnym stoisku (hala nr 8A, stoisko nr 2) oprócz Powiatu prezentują się:
1. Spółdzielnia Mleczarska w Witkowie
2. Grupa Producencka "Polanie" z Kłecka
3. K2 - projektowanie ogrodów (firma odpowiedzialna za aranżację całego stoiska powiatu włącznie z podwystawcami)
4. Fischer Aleksander - zakład masarniczy z Fałkowa (Gm. Łubowo)
5. Mateo - producent ekologicznych i odnawialnych paliw z wierzby energetycznej z Popowa Ignacewa (gm. Mieleszyn)
Tegoroczną POLAGRĘ-FARM tradycyjnie patronatem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. POLAGRA-FARM dzieli się na cztery grupy tematyczne: Pole, Hodowla, Ogród i Las oraz Rozwój Obszarów Wiejskich. Do tego układu dostosowana jest ekspozycja wystawców oraz program wydarzeń.
Jak co roku najbardziej "rozśpiewanym" pawilonem POLAGRY-FARM 2006 jest Pawilon Regionów, w którym można znaleźć stoisko Powiatu Gnieźnieńskiego. Przez cały czas trwania targów będzie rozbrzmiewać muzyką, a to za sprawą występów zespołów folklorystycznych oraz orkiestr dętych. Pawilon Regionów zlokalizowany jest aż w dwóch sąsiadujących ze sobą pawilonach: 8 i 8A.
Osoby zainteresowane mogą zwiedzać ekspozycje wystawiennicze w każdym dniu targów w godz. 9.00 - 17.00. Dzięki niskiej cenie biletów wstępu (7 zł) organizatorzy targów liczą nawet na 85 tys. liczbę odwiedzających.
W roku 2005 w Polagrze Farm brali udział wystawcy z 21 krajów, stoiska których odwiedziło 85 tysięcy zwiedzających i 440 dziennikarzy. Zaprezentowano aż 180 nowości, blisko 2000 zwierząt, zorganizowano liczne konkursy i przyznano cenne wyróżnienia, program wypełniono atrakcyjnymi konferencjami, seminariami i pokazami.
Przypomnijmy, w roku 2002 Powiat Gnieźnieński otrzymał nagrodę Złoty Hit POLAGRY. Nagroda została przyznana za profesjonalną obsługę stoiska na Targach Polagra - Farm w Poznaniu, różnorodność oferowanych produktów oraz za godne kreowanie marki Powiatu Gnieźnieńskiego.
Powiat Gnieźnieński kreuje swoją markę jako "dobre miejsce, królewska tradycja". Hasło to nawiązuje do historii regionu oraz do czasów teraźniejszych, do miejsca, gdzie wszystko się zaczęło i rozwija się nadal.
Powiat Gnieźnieński należy do regionów typowo rolniczych. W powiecie jest ponad 5 tys. indywidualnych gospodarstw rolnych. Działają również Gospodarstwa Rolne należące do Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa, Spółdzielnie Produkcyjne oraz Grupy Producenckie, o różnych formach działania. Do najaktywniejszych grup należy Grupa Producencka "Polanie" z siedzibą w Kłecku zajmująca się produkcją warzyw korzeniowych, cebuli i ogórka. Produkcja rolna jest prowadzona na wysokim poziomie świadczy o tym skala produkcji i jej jakość.
Rolnicy w produkcji korzystają z nowych technologii, bez niej nie osiągnęliby tak dobrych wyników. Dotyczy to optymalnego nawożenia mineralnego i właściwego stosowania środków ochrony roślin w uprawach polowych. W produkcji roślinnej uprawia się głównie: 1. zboża konsumpcyjne (pszenica - żyto), 2. rośliny przemysłowe (rzepak ozimy, burak cukrowy, ziemniaki), 3. rośliny pastewne (zboża paszowe, kukurydza).
Produkcja zwierzęca zdominowana jest przez trzodę chlewną a następnie bydło mleczne oraz rozwijające się drobiarstwo. Trzoda chlewna w regionie charakteryzuje się wysoką mięsnością - 54% średnio. Świadczy to o dobrej jakości surowca do przetwórstwa rolnego. Natomiast zboża konsumpcyjne cechują się wysokimi parametrami jakościowymi co do zawartości glutenu i dobrych właściwości wypiekowych. Duża skala produkcji naszego rolnictwa (stanowi dobrą bazę surowcową) może przyczynić się do rozwoju przemysłu i przetwórstwa rolno - spożywczego.
Przetwórstwo rolne w powiecie jest słabo rozwiniętym ogniwem i czeka na inwestora. Cała produkcja służy zaopatrzeniu dla dużych aglomeracji miejskich. Atutem jest też dobre położenie komunikacyjne Powiatu Gnieźnieńskiego między Poznaniem, Toruniem i Bydgoszczą.
Agnieszka Rzempała - Chmielewska