BIPSobota, 03.6.2023

Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni

Smaki, smaczki i przysmaki gnieźnieńskiej kuchni
W szranki o główną nagrodę stanęło 6 reprezentacji z gmin naszego powiatu: KGW Strzyżewo Paczkowe, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych z Małachowa Złych Miejsc, KGW Łopienno, KGW Świniary, Drużyna Sławna i KGW Niechanowo. Konkurs podzielony został na 3 kategorie: gotowanie na żywo, najlepsze stoisko promocyjne oraz najlepsze ciasto.

Głównym punktem imprezy był konkurs gotowania na żywo. Trójka reprezentantów każdej drużyny musiała w ciągu godziny przygotować potrawę z przywiezionych produktów. Jury, które obradowało w składzie: Wojciech Gubański – szef kuchni sieci Hoteli Pietrak, Alina Kujawska-Matanda – Etatowy Członek Zarządu Powiatu Gnieźnieńskiego, Marek Kozicki – Burmistrz Miasta i Gminy Kłecko, Janusz Kamiński – Wójt Gminy Mieleszyn, Tadeusz Bąkowski – Wójt Gminy Kiszkowo, Teresa Jastrzębska – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Niechanowie oraz Wojciech Wilkosz – radny Gminy Gniezno, oceniało nie tylko smak, ale także zapach, wygląd i sposób podania przygotowanych dań. Bezkonkurencyjna okazała się drużyna ze Sławna, która zaserwowała „Bitki w sosie borowikowym”. Tym samym panie ze Sławna zdobyły pierwsze miejsce, otrzymały Złotą Łyżkę Senatora Piotra Gruszczyńskiego i będą reprezentować Powiat Gnieźnieński podczas II Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Kościanie. Zwycięskie danie przez najbliższy rok gościć będzie na kartach menu Sieci Hoteli Pietrak.

W pozostałych kategoriach zwyciężyła szarlotka upieczona przez panie z KGW z Łopienna, a nagroda za najlepsze stoisko promocyjne trafiła do KGW ze Strzyżewa Paczkowego.

Każda z drużyn otrzymała podziękowanie za uczestnictwo i zaangażowanie w konkursie oraz upominki ufundowane przez Starostwo Powiatowe w Gnieźnie oraz firmę MD „Trade”.



















drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki