BIPCzwartek, 08.6.2023

Mega grillowanie

Mega grillowanie
Jak podkreślają organizatorzy, celem konkursu jest integracja szkół ponadgimnazjalnych w zawodach gastronomicznych oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych, a także wymiana doświadczeń między uczniami i nauczycielami.

Temat tegorocznej edycji konkursu, który już na staÅ‚e wpisaÅ‚ siÄ™ w kalendarz imprez szkolnych, brzmiaÅ‚: „Grillowane potrawy: ziemniaki w asyÅ›cie filetu z kurczaka i owoców”. Organizatorzy zapewnili uczestnikom stanowiska pracy, sprzÄ™t kuchenny i naczynia potrzebne do wykonania zadania, a sponsorzy - oprócz ufundowanych nagród - produkty niezbÄ™dne do wykonania zadania.

Spotkanie rozpoczął dyrektor szkoły, Dariusz Banicki. Powitał przybyłych gości, uczestników konkursu reprezentujących 5 placówek oświatowych z całego województwa wielkopolskiego, wyjaśnił formułę konkursu i jego zasady, przedstawił współorganizatorów grillowych zmagań i sponsorów, a zarazem jurorów - pracowników hotelu "Twardowski" oraz przedstawicieli Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

O puchar starosty gnieźnieÅ„skiego walczyÅ‚o pięć zespołów reprezentujÄ…cych: Specjalny OÅ›rodek Szkolno – Wychowawczy nr 2 w Gnieźnie, ZSP nr 1 w SwarzÄ™dzu, ZSZ nr 2 we WrzeÅ›ni, Zespół Szkół PrzemysÅ‚u Spożywczego w Poznaniu oraz ZSP nr 4 w Gnieźnie. Ponad dwugodzinne zmagania kandydatów do tytuÅ‚u mistrza grilla uwieÅ„czone zostaÅ‚y zestawem atrakcyjnych daÅ„, których degustacja pozwoliÅ‚a Jury Smakoszy wyÅ‚onić zwyciÄ™zców.

Podczas ceremonii ogłoszenia listy laureatów, obecny na konkursie wicestarosta gnieźnieński Dariusz Pilak zwrócił się uczestników, organizatorów i gości słowami:
Dania, które przed chwilą konsumowaliśmy dowiodły waszego talentu i serca do sztuki kulinarnej. To był już II Konkurs w Grillowaniu, a podczas rozmów kuluarowych z jurorami i organizatorami doszliśmy do wniosku, że ideę konkursu należy rozszerzyć. Gdyby udało się zaprosić do współpracy Urząd Marszałkowski, można byłoby pomyśleć o organizacji już nie powiatowego, lecz wojewódzkiego konkursu, a zatem jego ranga wzrosłaby niewspółmiernie. Gratuluję organizatorom pomysłu i znakomitej logistyki, a młodym uczestnikom odwagi wystąpienia w konkursowych zmaganiach, co zawsze wiąże się ze stresem. Pokonaliście go jednak, a dowodem waszego sukcesu są znakomite potrawy, które smakowały wszystkim tu obecnym.

Do słów wicestarosty nawiązał w swoim wystąpieniu także dr Klaudiusz Święcicki, prorektor GWSHM Milenium, dziekan Wydziału Nauk o Kulturze i Turystyce:
Moja obecność na tym konkursie nie jest przypadkowa, bowiem GnieźnieÅ„ska Wyższa SzkoÅ‚a Humanistyczno – Menedżerska „Milenium”, którÄ… reprezentujÄ™, od tego roku uruchamia nowy kierunek studiów na Wydziale Turystyki i Rekreacji - hotelarstwo. W ramach jego dziaÅ‚ania uczelnia obejmie patronat nad klasami hotelarskimi w tej szkole. Uczniowie tych klas bÄ™dÄ… mogli od nowego roku szkolnego uczestniczyć w zajÄ™ciach edukacyjnych uczelni jako wolni sÅ‚uchacze.

Oficjalne wyniki konkursowego grillowania przedstawił dyrektor ZSP nr 4 Dariusz Banicki. Podziękował sponsorom za liczne nagrody oraz mentorom i współorganizatorom tego kulinarnego wydarzenia. Gratulując zwycięzcom, dodał:
W tym konkursie nie ma pokonanych. Wszyscy zwyciężyliście, udowadniając talent kulinarny i poczucie estetyki, bez którego współczesny kucharz nie może dobrze wykonywać swojego zawodu. Dziękuję wam i waszym nauczycielom za udział w tegorocznym konkursie i znakomite przygotowanie.

Puchary i atrakcyjne nagrody rzeczowe odebrali:

  • I miejsce, ZSP nr 4 z Gniezna,
  • II miejsce, SOSW nr 2 z Gniezna,
  • III miejsce, ZSZ nr 2 z WrzeÅ›ni.


Jury Smakosza

Laureaci I miejsca - Ania Czyż i Dawid Błachowiak

Laureatki II miejsca - Karolina Wiśniewska i Daria Miśnik

Laureaci III miejsca - Wojtek Bednarek i Artur Lech

Mistrzowski duet

Wicemistrzynie grillowania 2010


Stanowisko sponsora - Hotel Pietrak


drukuj:
udostępnij:
PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

reklama aplikacji mobilnej
Rejestracja rezerwacji pojazdów
Status kolejki