Żywność Modyfikowana Genetycznie jest tematem budzącym ogromne kontrowersje wśród wielu środowisk, zarówno producentów, jak i konsumentów, ponieważ jej wpływ na człowieka i środowisko naturalne jest nie do końca zbadany.
Jest to już drugie spotkanie dotyczące zagadnień GMO, konferencja zorganizowana pod koniec marca z tego cyklu cieszyła się dużym zainteresowaniem.
Powiat Gnieźnieński stara się aktywnie uczestniczyć w budowaniu społecznej świadomości o znaczeniu i ograniczeniach GMO oraz promowaniu zagadnień związanych z rozwojem rolnictwa ekologicznego.
Spotkanie poprowadziła w imieniu Koalicji Polska Wolna od GMO Nominowany Członek Rady Rolnictwa Ekologicznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Przewodnicząca Zarządu Głównego Ekoland, Prezes Związku św. Franciszka z Asyżu, rolnik ekologiczny - Danuta Pilarska.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Polskiego Klubu Ekologicznego, Powiatowego Zarządu Kół Pszczelarzy, Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gnieźnie, gospodarstw ekologicznych, rodzinnych ogrodów działkowych i szkół ponadgimnazjalnych.
Uczestnicy spotkania obejrzeli film nt. „ZagrożeÅ„ ukrytych w posiÅ‚kach dla dzieci” oraz „Ziarna prawdy”. Po zakoÅ„czeniu projekcji w specjalnym autobusie „STOP GMO” zaprezentowano wykÅ‚ad nt. GMO w formie multimedialnej.
Mobilna kampania edukacyjna stworzyła możliwość uzyskania rzetelnych informacji na temat zagadnień i konsekwencji związanych z produkcją żywności genetycznie modyfikowanej, ukazując tym samym dbałość o środowisko przyrodnicze i zdrowie człowieka.
![]() |
![]() |