Uczestnikami szkolenia byÅ‚y czÅ‚onkinie kół gospodyÅ„ wiejskich funkcjonujÄ…cych na terenie powiatu gnieźnieÅ„skiego. Honory gospodyni spotkania peÅ‚niÅ‚a dyrektor ZSP nr 1 Iwona Ratajczak, która powitaÅ‚a przybyÅ‚ych oraz przedstawiÅ‚a skÅ‚ad Komisji Konkursowej: DanutÄ™ WiniarskÄ… - przewodniczÄ…cÄ… Rady Powiatu GnieźnieÅ„skiego, Wojciecha Krawczyka - czÅ‚onka ZarzÄ…du Powiatu GnieźnieÅ„skiego, Ryszarda KupidurÄ™ – reprezentujÄ…cego ZwiÄ…zek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych, BolesÅ‚awa Kaźmierczaka – z OÅ›rodka Doradztwa Rolniczego oraz IrenÄ™ Kurek – specjalistkÄ™ do spraw wiejskiego gospodarstwa domowego w OÅ›rodku Doradztwa Rolniczego.
WitajÄ…c wszystkich uczestników szkolenia w imieniu wÅ‚adz powiatu gnieźnieÅ„skiego, PrzewodniczÄ…ca Rady Powiatu, Danuta Winiarska podkreÅ›liÅ‚a, że Å›rodowisko kół gospodyÅ„ wiejskich jest niezwykle prężne, ale jego dziaÅ‚alność maÅ‚o widoczna w spoÅ‚ecznym odczuciu. - Chcemy pokazać – mówiÅ‚a przewodniczÄ…ca Winiarska - że nasze panie sÄ… aktywne i peÅ‚ne inicjatywy, że majÄ… Å›wietne pomysÅ‚y, których realizacjÄ™ należy umożliwić. Mamy nadziejÄ™, że takich spotkaÅ„ uda nam siÄ™ wspólnie z Towarzystwem Wiedzy Powszechnej zorganizować wiÄ™cej.
WykÅ‚ad dotyczÄ…cy historii regionalnych produktów wygÅ‚osiÅ‚ Tadeusz Panowicz, publicysta, bibliofil i archeolog zajmujÄ…cy siÄ™ również antropologiÄ… kultury. MÅ‚odsze pokolenie obecnych na szkoleniu uczestników poszerzyÅ‚o swoja wiedzÄ™ o terminologiÄ™ kulinarnÄ… typowÄ… dla gwary wielkopolskiej, Tadeusz Panowicz wyjaÅ›niÅ‚ bowiem, czym jest pasternak, plÄ™dze czy kompot z korbola. Maksencja Bestry, pracownik Departamentu Rolnictwa UrzÄ™du MarszaÅ‚kowskiego przedstawiÅ‚a procedurÄ™ rejestracji produktu regionalnego na przykÅ‚adzie rogali marciÅ„skich – flagowego produktu promujÄ…cego ZiemiÄ™ WielkopolskÄ….
Przed komisją konkursową, której przewodził Zbigniew Misior, stało arcytrudne zadanie - ocena strucli przygotowanych przez poszczególne koła gospodyń wiejskich. Członkowie komisji podkreślali, że wybór zwycięskiego produktu był bardzo trudny, gdyż każda strucla nie tylko prezentowała się atrakcyjnie, ale odznaczała się również niebiańskim smakiem.
Ostatecznie za najlepszy wypiek komisja uznała struclę przygotowaną przez Koło Gospodyń Wiejskich z Mieleszyna. Nie było jednak pokonanych, gdyż nagrody ufundowane przez organizatorów wszystkim uczestnikom konkursu wręczyli przewodnicząca Danuta Winiarska starosta gnieźnieński Krzysztof Ostrowski, dyrektor ZSP nr 1 Iwona Ratajczak oraz przewodniczący komisji Zbigniew Misior.
Zgodnie uznano, że byÅ‚o to „najsmaczniejsze szkolenie” zorganizowane w ostatnim półroczu.