BIPPiÄ…tek, 09.6.2023

Konkursowe grillowanie

Konkursowe grillowanie

PiÄ…tek, 22 maja, zapisaÅ‚ siÄ™ w szkolnych annaÅ‚ach jako dzieÅ„ szczególny, rozpoczynajÄ…cy obchody 40 – lecia istnienia szkoÅ‚y. UroczystoÅ›ci zainicjowaÅ‚ MiÄ™dzyszkolny Konkurs Kulinarny w Grillowaniu. To pierwsza z cyklu zaplanowanych imprez jubileuszowych odbywajÄ…cych siÄ™ pod patronatem starosty gnieźnieÅ„skiego, Krzysztofa Ostrowskiego. Kolejna – pieszy rajd zorganizowany przy współudziale PTTK – odbÄ™dzie siÄ™ 12 wrzeÅ›nia, natomiast uroczysta gala, podczas której nastÄ…pi wrÄ™czenie szkole sztandaru, odbÄ™dzie siÄ™ 16 stycznia 2010 roku.

Międzyszkolny Konkurs w Grillowaniu rozgrywany o puchar starosty gnieźnieńskiego i cenne nagrody książkowe ufundowane przez starostwo powiatowe, uświetnili swoją obecnością licznie przybyli goście. Nie zabrakło przedstawicieli starostwa powiatu, Wojciecha Krawczyka, dyrektorki Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu, Aleksandry Kuźniak, zastępcy dyrektora tegoż wydziału Pawła Lubbe, dyrektorów gnieźnieńskich szkół, emerytowanych nauczycieli, wreszcie absolwentów i rodziców uczniów. Środowisko duszpasterskie reprezentował ksiądz Konstanty Mrozek.

Spotkanie rozpoczÄ…Å‚ dyrektor szkoÅ‚y, Dariusz Banicki. PowitaÅ‚ przybyÅ‚ych goÅ›ci, uczestników konkursu reprezentujÄ…cych 6 placówek oÅ›wiatowych z caÅ‚ego województwa wielkopolskiego, przypomniaÅ‚ historiÄ™ szkoÅ‚y od momentu jej powstania, wyjaÅ›niÅ‚ formułę konkursu i jego zasady, przedstawiÅ‚ współorganizatorów grillowych zmagaÅ„, a zarazem jurorów - szefów kuchni firmy Unilever Foodsolutions, znanej powszechnie jako „Knorr”.

Do wypowiedzi dyrektora nawiązał członek Zarządu Powiatu, Wojciech Krawczyk. Gratulując jubileuszu, podkreślił, że starostwo powiatowe podejmowało w ostatnich latach wiele działań, które miały zapewnić szkole rozwój na miarę oczekiwań XXI wieku, a także należną i stabilną pozycję zarówno wśród szkół gnieźnieńskich, jak i w środowisku wielkopolskim.

- Myśląc o przyszłości, mówił Wojciech Krawczyk, starostwo powiatowe stara się wykorzystywać najnowsze technologie w procesie dydaktycznym oraz wdrażać projekty nie zawsze popularne, ale korzystne dla funkcjonowania szkoły, bowiem ważnym elementem rozwoju każdego organizmu społecznego jest rozbudowa i unowocześnienie jego bazy materialnej. Z tego właśnie powodu zapadła decyzja przeniesienia państwa szkoły do obiektu w centrum, przy ulicy Sobieskiego. O pozycji szkoły świadczą liczne nagrody zdobywane w różnych konkursach, także takiego typu, jakiego już za chwilę będziemy świadkami i uczestnikami. Serdecznie gratuluję nauczycielom oraz dziękuję w imieniu Zarządu Powiatu Gnieźnieńskiego wszystkim pracownikom szkoły, którzy swoim zaangażowaniem i rzetelną pracą przyczynili się do tego sukcesu.

Dyrektor WydziaÅ‚u OÅ›wiaty w starostwie powiatowym pogratulowaÅ‚a pomysÅ‚odawcom tak atrakcyjnej formy Å›wiÄ™towania jubileuszu. – Niezwykle cennÄ… ideÄ… tego konkursu, mówiÅ‚a Aleksandra Kuźniak, jest połączenie wiedzy teoretycznej z praktycznÄ…. DziÄ™ki temu szkoÅ‚a znalazÅ‚a siÄ™ w elitarnej grupie placówek ksztaÅ‚cÄ…cych wedÅ‚ug zasad nowoczesnej dydaktyki i speÅ‚niajÄ…cych wymogi unijnego rynku pracy. Natomiast wszystkim pracownikom szkoÅ‚y w imieniu starosty gnieźnieÅ„skiego Krzysztofa Ostrowskiego, caÅ‚ego ZarzÄ…du i swoim wÅ‚asnym, dyrektor Kuźniak życzyÅ‚a, aby dalsze lata pracy w tej placówce przyniosÅ‚y satysfakcjÄ™ zarówno osobistÄ…, jak i tÄ™, na którÄ… skÅ‚ada siÄ™ caÅ‚y dorobek ZespoÅ‚u Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4.

Do zmagaÅ„ konkursowych przystÄ…pili uczniowie reprezentujÄ…cy sześć placówek edukacyjnych z caÅ‚ej Wielkopolski. Zasady konkursu o dość trudnej formule „black box” (okreÅ›lone komponenty, które należy wykorzystać w trakcie prezentacji) wyjaÅ›niÅ‚ przewodniczÄ…cy jury, MirosÅ‚aw Szajkowski, reprezentujÄ…cy Unilever Foodsolutions. Zadanie drużyn polegaÅ‚o na przygotowaniu w ciÄ…gu 90 minut zestawu daÅ„ grillowanych z polÄ™dwicy wieprzowej. OceniajÄ…c efekty pracy, jury braÅ‚o pod uwagÄ™ smak, aromat i wrażenia estetyczne wyczarowanych potraw. W trakcie trwania konkursu publiczność i kibice mÅ‚odych kucharzy mogli podziwiać mistrzowskie pokazy szefów kuchni firmy Unilever Foodsolutions, goÅ›cie natomiast zostali zaproszeni do degustacji potraw dość egzotycznych w samej nazwie. Hitem dnia byÅ‚ z pewnoÅ›ciÄ… deser „Syberyjski powiew”, czyli lody podane na gorÄ…co. Zapytani o tajemnicÄ™ ich przyrzÄ…dzania, autorzy nie chcieli ujawnić sekretu, jak na mistrzów kuchni przystaÅ‚o.

Konkurs zakończył się degustacją, a nagrody przypadły następującym zespołom:

  • I miejsce i puchar starosty wywalczyÅ‚ Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Dezyderego ChÅ‚apowskiego w Witkowie,
  • II miejsce i cenne nagrody książkowe przypadÅ‚y w udziale ZespoÅ‚owi Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w SwarzÄ™dzu,
  • III miejsce zajÄ™li gospodarze – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4.
  • drukuj:
    udostępnij:
    PROJEKTY REALIZOWANE PRZEZ POWIAT

    reklama aplikacji mobilnej
    Rejestracja rezerwacji pojazdów
    Status kolejki