Pyrlandia gzikiem pachnąca

W dniu 26 maja br. w Restauracji Pietrak & Pietrak w Gnieźnie, przy ul. Chrobrego 3 odbyło się szkolenie adresowane do właścicieli gospodarstw agroturystycznych z terenu powiatu na temat „Wielkopolskiej Kuchni Regionalnej”. Szkolenie przygotował Wydział Promocji i Rozwoju Gnieźnieńskiego Starostwa.



Szkolenie poprowadził szef kuchni restauracji Pietrak & Pietrak – p. Miron Rybacki, który oprócz porad teoretycznych zaprezentował również przykładowe potrawy regionalne. W szkoleniu wzięła również udział p. Elżbieta Filipiak z Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej, która przedstawiła informację nt. zdrowej żywności oraz higieny żywienia z zarysem przepisów prawnych Unii Europejskiej w kontekście prowadzonej działalności agroturystycznej.

Dla uczestników szkolenia zostały przygotowane obszerne materiały na temat kuchni regionalnej.

Wśród potraw przygotowanych przez szefa kuchni znalazły się m.in. czernina, krupnik, chłodnik na kwaśnym mleku, zalewajka, gołąbki z mięsem, zrazy wołowe, kluski z gotowanych ziemniaków – in. szagówki, nóżki wieprzowe w galarecie, śledzie w śmietanie, faworki oraz pączki.

Szkolenie spotkało się z dużą przychylnością ze strony właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy przyznali, ze wiedzę zdobytą na spotkaniu na pewno wykorzystają wkrótce w swojej działalności.

Serdeczne podziękowania dla Restauracji Pietrak&Pietrak za pomoc w zorganizowaniu szkolenia składa Wydział Promocji i Rozwoju.

Poznaj gospodarstwa agroturystyczne na stronie www powiatu.