Agropromocja powiatu w krainie Fläming

Polska wieś zaprasza! Pod takim hasłem reprezentacja gospodarstw agroturystycznych z terenu Powiatu Gnieźnieńskiego brała udział w dziewiątym festynie wiosennym regionu Fläming. Akcję promocyjną agrogospodarstw przygotowało Starostwo Powiatowe w Gnieźnie na zaproszenie Powiatu Teltow-Fläming.



Festyn odbył się w dniu 24 kwietnia br. w miejscowości Loburg, na terenie Powiatu Anhalt-Zerbst (Saksonia). Na stoisku promocyjnym Powiatu Gnieźnieńskiego goście biorący udział w festynie mogli otrzymać niemieckojęzyczne materiały promocyjne, mapy i foldery. Szczególnym zainteresowaniem cieszyły się wypieki przygotowane przez właścicieli gospodarstw, przetwory w owoców i warzyw, a także typowe wiejskie jadło - chleb ze smalcem oraz różne gatunki sera koziego.

Z dużym uznaniem i podziwem uczestnicy festynu przyglądali się występom gnieźnieńskich wojów i rzemieślników z drużyny "Chrobry". Aplauz wśród publiczności wzbudził pokaz sztuk walki z udziałem osób wybranych z tłumu. Zainteresowaniem cieszył się również namiot wojów ustawiony w plenerze, do którego można było wejść i z bliska poczuć ducha minionych czasów okresu średniowiecza.

Odbywający się po raz dziewiąty festyn wiosenny to największa impreza folkowa w krainie Fläming, organizowana co roku w innej miejscowości, na terenie jednego z pięciu powiatów przynależnych do Związku Turystycznego Regionu Fläming. Oprócz Powiatu Teltow-Fläming - partnera Powiatu Gnieźnieńskiego w skład Związku wchodzą następujące powiaty: Anhalt Zerbst, Jerichower Land, Potsdam Mittelmark oraz Wittenberg.

Głównym punktem festynu była parada, w której udział wzięli przedstawiciele wszystkich powiatu skupionych w Związku, przebrani w tradycyjne stroje regionalne. Na trzech scenach rozmieszczonych na terenie miasteczka odbywały się występy chórów, zespołów folklorystycznych, grup tanecznych, orkiestr dętych. Ponadto na całym terenie festynu porozmieszczane były stragany z koszykami, garnkami, świecznikami, miodem, kwiatami, wyrobami garncarskimi itp.. Można było również skosztować rozmaitości kulinarnych z ziemniaków i szparagów, świeżych i suszonych ziół, a także potraw z baraniny, wieprzowiny i koźlęciny oraz wielu innych niespotykanych na co dzień przysmaków.


Agnieszka Rzempała-Chmielewska