Konkursowe grillowanie

40 lat temu, 1 września 1969 po raz pierwszy zabrzmiał szkolny dzwonek dla pracowników i uczniów Zasadniczej Szkoły Skórzanej dla Pracujących Fabryki Obuwia w Gnieźnie, bezpośredniej poprzedniczki dzisiejszego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 im. Jana Kilińskiego. Status Zespołu Szkół placówka otrzymała w roku szkolnym 2002/2003. Dzisiaj to prężnie działający ośrodek edukacyjny kształcący w wielu zawodach branży usługowo-gospodarczej, umożliwiający młodym ludziom zdobycie głębokiej i wszechstronnej wiedzy oraz doświadczeń i umiejętności, które pozwalają na swobodne poruszanie się po unijnym rynku pracy oraz zapewniają wszechstronny rozwój zainteresowań nie tylko zawodowych.

Piątek, 22 maja, zapisał się w szkolnych annałach jako dzień szczególny, rozpoczynający obchody 40 – lecia istnienia szkoły. Uroczystości zainicjował Międzyszkolny Konkurs Kulinarny w Grillowaniu. To pierwsza z cyklu zaplanowanych imprez jubileuszowych odbywających się pod patronatem starosty gnieźnieńskiego, Krzysztofa Ostrowskiego. Kolejna – pieszy rajd zorganizowany przy współudziale PTTK – odbędzie się 12 września, natomiast uroczysta gala, podczas której nastąpi wręczenie szkole sztandaru, odbędzie się 16 stycznia 2010 roku.

Międzyszkolny Konkurs w Grillowaniu rozgrywany o puchar starosty gnieźnieńskiego i cenne nagrody książkowe ufundowane przez starostwo powiatowe, uświetnili swoją obecnością licznie przybyli goście. Nie zabrakło przedstawicieli starostwa powiatu, Wojciecha Krawczyka, dyrektorki Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu, Aleksandry Kuźniak, zastępcy dyrektora tegoż wydziału Pawła Lubbe, dyrektorów gnieźnieńskich szkół, emerytowanych nauczycieli, wreszcie absolwentów i rodziców uczniów. Środowisko duszpasterskie reprezentował ksiądz Konstanty Mrozek.

Spotkanie rozpoczął dyrektor szkoły, Dariusz Banicki. Powitał przybyłych gości, uczestników konkursu reprezentujących 6 placówek oświatowych z całego województwa wielkopolskiego, przypomniał historię szkoły od momentu jej powstania, wyjaśnił formułę konkursu i jego zasady, przedstawił współorganizatorów grillowych zmagań, a zarazem jurorów - szefów kuchni firmy Unilever Foodsolutions, znanej powszechnie jako „Knorr”.

Do wypowiedzi dyrektora nawiązał członek Zarządu Powiatu, Wojciech Krawczyk. Gratulując jubileuszu, podkreślił, że starostwo powiatowe podejmowało w ostatnich latach wiele działań, które miały zapewnić szkole rozwój na miarę oczekiwań XXI wieku, a także należną i stabilną pozycję zarówno wśród szkół gnieźnieńskich, jak i w środowisku wielkopolskim.

- Myśląc o przyszłości, mówił Wojciech Krawczyk, starostwo powiatowe stara się wykorzystywać najnowsze technologie w procesie dydaktycznym oraz wdrażać projekty nie zawsze popularne, ale korzystne dla funkcjonowania szkoły, bowiem ważnym elementem rozwoju każdego organizmu społecznego jest rozbudowa i unowocześnienie jego bazy materialnej. Z tego właśnie powodu zapadła decyzja przeniesienia państwa szkoły do obiektu w centrum, przy ulicy Sobieskiego. O pozycji szkoły świadczą liczne nagrody zdobywane w różnych konkursach, także takiego typu, jakiego już za chwilę będziemy świadkami i uczestnikami. Serdecznie gratuluję nauczycielom oraz dziękuję w imieniu Zarządu Powiatu Gnieźnieńskiego wszystkim pracownikom szkoły, którzy swoim zaangażowaniem i rzetelną pracą przyczynili się do tego sukcesu.

Dyrektor Wydziału Oświaty w starostwie powiatowym pogratulowała pomysłodawcom tak atrakcyjnej formy świętowania jubileuszu. – Niezwykle cenną ideą tego konkursu, mówiła Aleksandra Kuźniak, jest połączenie wiedzy teoretycznej z praktyczną. Dzięki temu szkoła znalazła się w elitarnej grupie placówek kształcących według zasad nowoczesnej dydaktyki i spełniających wymogi unijnego rynku pracy. Natomiast wszystkim pracownikom szkoły w imieniu starosty gnieźnieńskiego Krzysztofa Ostrowskiego, całego Zarządu i swoim własnym, dyrektor Kuźniak życzyła, aby dalsze lata pracy w tej placówce przyniosły satysfakcję zarówno osobistą, jak i tę, na którą składa się cały dorobek Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4.

Do zmagań konkursowych przystąpili uczniowie reprezentujący sześć placówek edukacyjnych z całej Wielkopolski. Zasady konkursu o dość trudnej formule „black box” (określone komponenty, które należy wykorzystać w trakcie prezentacji) wyjaśnił przewodniczący jury, Mirosław Szajkowski, reprezentujący Unilever Foodsolutions. Zadanie drużyn polegało na przygotowaniu w ciągu 90 minut zestawu dań grillowanych z polędwicy wieprzowej. Oceniając efekty pracy, jury brało pod uwagę smak, aromat i wrażenia estetyczne wyczarowanych potraw. W trakcie trwania konkursu publiczność i kibice młodych kucharzy mogli podziwiać mistrzowskie pokazy szefów kuchni firmy Unilever Foodsolutions, goście natomiast zostali zaproszeni do degustacji potraw dość egzotycznych w samej nazwie. Hitem dnia był z pewnością deser „Syberyjski powiew”, czyli lody podane na gorąco. Zapytani o tajemnicę ich przyrządzania, autorzy nie chcieli ujawnić sekretu, jak na mistrzów kuchni przystało.

Konkurs zakończył się degustacją, a nagrody przypadły następującym zespołom:

  • I miejsce i puchar starosty wywalczył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Dezyderego Chłapowskiego w Witkowie,
  • II miejsce i cenne nagrody książkowe przypadły w udziale Zespołowi Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Swarzędzu,
  • III miejsce zajęli gospodarze – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4.